På tvivlsomme veje


  [HOME]

   1. Birkerød - Waren

  2. Waren - Prebelow

  3. Prebelow - Berlin

  4. Berlin hviledag

  5. Berlin halvmarathon

  6. Berlin hviledag

  7. Berlin - Ravensbrück

  8. Ravensbrück - Waren

  9. Waren - Birkerød

  

[FORRIGE]  [NÆSTE]

 

Rejsebrev 8                                

 

Onsdag 06.04.11

Jeg gik omkuld kl.21 i går. Ved 2-tiden vågnede jeg og følte, det nok var morgen. Det var det heldigvis ikke. Kl.7 vågnede jeg igen. Denne gang var den god nok.
Det ser ud som om husene, der nu er Jugendherberg, var en del af lejren i sin tid. Formodentlig til personale.
Ellers er besøget i lejren lidt skuffende. Ud over en “dødebog” med 13.161 navne på dem, der døde der, er der ikke meget “materiale”. Den har mod slutningen af krigen også været “Vernichtungslager”, som jeg efterhånden kan gætte betyder udryddelseslejr. På et kæmpe område dækket af slagger, markerer volde i slaggerne, hvor de enkelte barakker har ligget. Dem er der intet tilbage af.

 


Port til lejren Uckermark... ...hvor "spøgelser" huserede


Stedet er under udvikling, der arbejdes på livet løs. Jeg trækker min cykel med rundt helt ned i den anden ende af “hovedgaden” mellem barakkerne.
Senere finder jeg i min folder på engelsk ud af, at hovedbygningen, der lignede en administrationsbygning, faktisk er den der gemmer alt “materialet”. Man kan sågar komme og forske der. Og der er også noget udstilling, som jeg måske burde have set. Nå, jeg fik vist også krig nok i Sachsenhausen.
Da der ikke skulle være så langt til Waren (Google siger 57 km), har jeg besluttet at køre ad cykelvejen Berlin - Kopenhagen.

 


Bogen med de 13.161 navne Ravensbrückerinnen


Hovedgaden Hovedbygningen


Det bliver en sej omgang. Op og ned går det gennem de store skove. Nogle gange virker det som om, man bevidst har ført cykelstien op over de højeste bjerge, man kunne finde. Jeg må ned på den mindste klinge.
Mellem søer og gennem skov, når jeg omsider frem til Wesenberg. På dette tidspunkt har jeg besluttet, at lade sti være sti og følge mit eget hoved og kort.
Jeg kører via ukendte steder som Useriner Mühle, Zwensow, Blankenförde, Babke og Kratzeburg, der er desværre ikke nogen direkte vej på dette tidspunkt.
Efter banen har jeg tænkt mig at dreje til venstre ad en vej, der skal følge banen næsten helt til Waren.
Mit Mecklenburg-Vorpommern kort har ikke alle cykelsignaturerne, som mit nye kort over Brandenburg. Efter kort tid bliver vejen, der så tilforladelig ud på kortet, til en grus-og jordvej af tvivlsom beskaffenhed - til min overraskelse. Nu troede jeg lige, jeg kunne undgå de snedige cykelveje...
 


Jugendherberg - tidligere bolig for SS'ere Et uventet møde på den videre færd

 

Da jeg har kørt på den i ensomhed 4-5 km møder jeg faktisk en bil, som dog også er lokal (OHV er kreis-koden, Ober Havel) og lidt senere to til, som dog er turister (EIS hører i hvert fald ikke til i omegnen).
Omsider når jeg frem til en krydsende asfaltvej. Jeg studerer kortet, der er ingen skilte. Kan ikke være nået til Klockow endnu, så jeg kører videre på den tvivlsomme vej og Klockow kommer straks efter og består i hovedtræk af ét langt hus. Resten er campingvogne og feriehytter. Vejen bliver lidt bedre, men er nu forbudt område for køretøjer uden tilladelse. Senere umuliggør en fast bom at biler overhovedet kan passere.
Jeg har længe været dødtræt. Det ser ud til at dagen ender på godt 80 km... Så meget for cykelveje... Så går vejen over jernbanen... Hmm...? Jo, det skal den sør’me også, og jeg kæmper mig de sidste kilometer mod Waren, spændt på hvordan jeg kommer til byen i forhold til JH’et. Og pludselig... ligger det på den anden side af vejen.


Jeg har siden været ude at rekognosere (det kan jeg ikke stave til!) og købt ind til i morgen, hvor der ikke bliver tid til andet end at køre. Jeg ved præcis, hvordan jeg kommer ud af byen mod Teterow. Og ved, at jeg enten spiser aftensmad på den eneste rigtige italienske restaurant (de havde pizza Napoli - med ansjoser) eller - hvis den ikke har åbent - på en kinesisk.
Desværre er jeg ikke alene som sidst. Der er adskillige skoleklasser. Det sku’ forbydes!

79.11 km
14.6 km/t
36.0 km /t
5:23:27 tim

 

[FORRIGE]  [NÆSTE]