Af en bisonjægers dagbog 2


[HOME]

Af en bisonjægers dagbog 1

Af en bisonjægers dagbog 2

Af en bisonjægers dagbog 3

Af en bisonjægers dagbog 4

Af en bisonjægers dagbog 5

Af en bisonjægers dagbog 6

Af en bisonjægers dagbog 7

Af en bisonjægers dagbog 8

Af en bisonjægers dagbog 9

Af en bisonjægers dagbog 10

Af en bisonjægers dagbog 11

Af en bisonjægers dagbog 12

Af en bisonjægers dagbog 13

Af en bisonjægers dagbog 14

[FORRIGE]  [NÆSTE]Så går der en måneds tid og jeg beslutter, at nu er det tid til at se, om jeg fortsat har held i posen. Altså kører jeg op og gennemtrævler stierne. Intet resultat. Der er én sti, som jeg endnu aldrig har været af, nemlig den der går nordpå fra Chr.X's Vej. Den prøver jeg. Jeg har nok allerede været rundt i 1½ tim, så jeg mister koncentrationen. Pludselig lyder der knasen i skoven, jeg drejer hovedet, og ser hovedet af en bison bare 5m meter inde i skoven. Jeg har skræmt den op og nu flygter den. Flokken må altså være lige derinde et sted...
 

Jeg kører lige videre ad stien og sikrer mig at der er en låge i hegnet for enden. For alle eventualiteters skyld. Så kører jeg tilbage. Det er et uoverskueligt område med grantræer der står i spredte grupper. Efter at have overvejet lidt lader jeg cyklen stå og bevæger mig ind i området med alle sanser spændt til det yderste. Jeg ser ikke noget og går tilbage til cyklen og triller langsomt tilbage ad stien.
 

Så er det jeg hører en gren knække - og dér er der bevægelse. Dér er én. Og dér er en anden. De er faktisk ikke til at se, når de står stille - hvad de gør for det meste - er virkelig godt camoufleret. Jeg bliver stående og prøver at følge dem. Er de på vej længere ind i skoven - eller ud mod stien? Efter nogle minutter kommer svaret. Det var stien. Der kommer én op på stien 25 m foran mig. Den står og stirrer i min retning. Jeg tror, det er tyren, men måske tager jeg fejl. Som sidst er der tilsyneladende givet signal til vejkrydsning, for nu kommer de alle sammen og krydser i samlet flok over stien. Og dér kommer en lillebitte én spænende. Efter sin mor formodentlig. De har fået en kalv igen og jeg har set den!
 

Det er en stor oplevelse. Jeg begynder at føle mig som lidt af en ekspert i bisoner. Nu er det 4. gang i træk at det lykkes mig at se dem - og de har fået en kalv.
Hjem og læse på nettet. Jo, den er god nok. Der skulle være blevet født en kalv for nylig.
 

Ikke så længe efter har min bror og svigerinde også held til at se dem i rydningen lige indenfor lågen. Og nu er der TO kalve.
 

Så går der vel en måneds tid igen. Jeg må op og se, om jeg virkelig ER ekspert. Knap er jeg kommet indenfor hegnet før jeg ser dem et stykke inde i skoven til højre. Der kommer en tidligere militærmand til, som ofte kører igennem ad Chr.X's Vej og siger, at han TIT ser dem direkte fra vejen. Vi iagttager dem i fællesskab. Der er da vist ikke bare to kalve. Da han siger, at der er fire, synes jeg nu kun jeg kan se 3. De bevæger sig ned mod Svinemosen inde i skoven og jeg følger med på stien mod mosen. På et tidspunkt stiller jeg cyklen og går forsigtigt ind mod dem i skoven. De er ved at komme ud i en lysning og jeg håber på at kunne få nogle gode billeder - jeg har i mellemtiden købt et nyt kamera med 30 x zoom - hvad kan det mon præstere?
 

Jeg får selskab af en anden mand med et noget større kamera. Han lister sig endnu tættere på. Hvad er nu det for et fjols? Pludselig viser det sig, at én af dem er lige der i kanten af lysningen, meget tættere på end
jeg havde troet. Det er da vist tyren...? Da jeg skal til at tage et billede træder fyren lige ind foran mit udsyn.... Satans... Han fik vist et godt billede. Jeg får taget nogle men dyrene er mere eller mindre gemt i bevoksningen.

Jeg trækker mig tilbage til stien og følger dem. På et tidspunkt har jeg frit udsyn til et sted, hvor først én, så endnu én lille kalv passerer forbi. Lidt efter kommer endnu én - og endnu én. Der er virkelig 4 nye kalve.
Lidt efter ser det ud til, at de vil krydse stien lidt fremme, og jeg bestemmer mig for at blive stående.  Lidt efter får jeg selskab af fyren fra før, det viser sig at han er tysker. Jeg siger, at det gælder om at være på det præcis rigtige sted, når de krydser over stien - i håb om, at han ikke igen får stillet sig foran mig - og så venter vi bare....
 

Og minsandten... der kommer én op på stien foran os - vel 15 m væk. Den stirrer på os. Det er ikke tyren. Lidt efter kommer én til og så krydser de to over med samt en kalv - måske lidt stor, men ikke den fra sidste år, det er en tyrekalv og den har fået horn nu. Et stykke tid er der ingen på stien, men bisoner på begge sider. Så brager det noget i buskadset og resten af flokken krydser over. Han skulle nok lige have samling på sine kvinder?

Omsider sker det.... ...stien krydses

 

Det er vist kalven fra sidste år... ...og ën mere af de nye

 


Jeg får taget en del billeder. Til gengæld er jeg ikke sikker på, hvor mange kalve jeg så. Da jeg spørger tyskeren, mener han, at der kun var to. Opløftede begiver vi os hjemad. Det var dagens scoop.
 

Hjemme igen må jeg på nettet. En kilde taler om 4 kalve, men TV2 Bornholm skriver, at der nu er 13 dyr. Eftersom de startede med at være 7 og fik en kalv sidste år, må der være kommet 13 - 8 til i år. Altså 5.
Nu føler jeg mig næsten som ekspert, så dagen efter må jeg lige op og se til dem...

 

[FORRIGE]  [NÆSTE]