Bremen


  

[HOME]

  1. København-Lübeck

  2. Lübeck-Holm/Seppensen

  3. Holm/Seppensen-Eversen

  4. Eversen-Bremen

  5. Bremen

  6. Bremen-Espelkamp

  7.  Espelkamp

  8. Espelkamp

  9. Espelkamp-Celle

  10. Celle-Lübeck

  11. Lübeck-København 

  

[FORRIGE]  [NÆSTE]

 

Rejsebrev 5

 

Torsdag 10.05.12

Jeg endte med at gå ud og spise med japaneren i går. Han lever for det meste af brød og ost, men i går tillod han sig den luksus, at spise en Pizza Margarita på et billigt sted vi fandt. Desværre kom vi til at bestille Alsterwasser til at drikke. Da jeg smagte den kunne jeg godt huske den fra før. Det er en sød øl. Som grenache i Frankrig, en blanding af øl og limonade - sådan smager det i hvert fald. Han har et navn: Tsuji ura Nori taka. Som hos kineserne er det familienavnet man nævner først.
Jeg burde nok være blevet hjemme og være gået i seng, men det kunne jeg ikke få mig selv til.
Til gengæld blev det en rædsom nat. Mit hoved hamrede og næsen stoppede helt til og jeg hostede ustandseligt. Og samtidig var der larm fra alle ungdomsgrupperne, hvis jeg endelig var ved at falde hen. Ud på morgenen fik jeg dog sovet lidt. Det føltes ikke sådan, men i vanlig stil kom jeg i tanker om ting jeg havde drømt, så sovet har jeg.
Dagen i dag har jeg været gele det meste af tiden. Men der var ting at ordne. Først var der kæden! Jeg blev nødt til at tage et led mere af for at få den til at hænge sammen. Det var en ultegra-kæde jeg fik fordi, de ikke havde de kranse jeg havde bestilt. Så dyre sager har jeg aldrig haft før. Den er nok også mere fintfølende med, hvordan man får samlet den? Nu har jeg befølt den på begge sider og palen sidder, hvor den skal. Håber jeg! Til gengæld må jeg nok sige jeg er blevet klogere. "Det kunne under ingen omstændigheder være kæden!!" Ha, ha.
Hvor klog tror jeg lige jeg er? Ikke ret klog. For nu føles den helt rigtig igen, og jeg kan ikke mærke NOGET SOM HELST slør i kranken! Derfor må jeg nok alligevel nok snart skifte den - inden den næste længere tur.


Efter at have fået renset mine oliebefængte fingre - og her er det en fordel at være et sted, hvor der er sæbe på toilettet. Ikke værelsets ganske vist, men det nede i stueetagen - kunne jeg ånde lettet op. Nu var DEN sag indtil videre - vær ikke overmodig - klaret.


Bankerne fortæller.... ...om en driftig by - i hvert fald tidligere


Så gik vi ud i byen, japaneren og jeg. Jeg ville gerne lige se, hvor Die Maus-Archive (som det hedder, det man selv kan søge i) var. Og det gjorde jeg klogt i, for det med åbningstiden var det ikke så nøje med. Alligevel en mærkelig oplevelse. Jeg havde jo skrevet til dem på forhånd, men ikke fået noget svar. Nu startede vi så forfra. Der var en ældre meget venlig herre, der åbenbart var ham der ledede det. Udover ham sad der en håndfuld tavse mænd fordybet i slægternes oprindelse. Han lyttede gerne til, hvad jeg havde at fortælle og hvis jeg ville skrive navnet på
min forfader ned, så skulle han gerne lede efter ham. Men jeg måtte jo forstå at det ikke var så ligetil, eftersom der var omkring 12 kirker i Bremen på den tid. Ikke noget med at jeg selv kunne gøre noget, selv om jeg spurgte til hvordan materialet var tilgængeligt. Jo det nyere var på mikrofilm hvor man satte et mikrofilm kort ind i en maskine af gangen. Det ældre var i bøger - altså kopi-bøger. Han viste mig én fra 1779, det formodede fødselsår for Johan Friderich Schultz. Det var SÅ smukt skrevet. Det ville have været guf at lede i.
Nå, men nu vil han lede efter ham og give mig besked pr. email hvad enten resultatet er positivt eller negativt.
Under de forhåndenværende omstændigheder undlod jeg at spørge, hvorfor jeg ikke havde fået svar på min email - jeg tror det var klogt. Men Eugen, du har helt ret. Det er nogle sære størrelser på de tyske arkiver!


I Schnoor kan man forestille sig... ...livet i tidligere tider

 

Nori - den korte udgave af japanerens navn - har vist mig hvor Lidl ligger. Vi skilles og jeg driver lidt rundt og får købt ind, så jeg har lidt mad igen. Om eftermiddagen finder jeg så det mest interessante i Bremen. Nori har vist mig noget der hedder Schnoor på kortet. Jeg har fået det indtryk, at det er en borg eller fæstning. Da jeg leder efter det kommer jeg pludselig ind i en snæver gade med små huse. Et blik tilbage i tiden, til hvordan Bremen har set ud på Johan Friderichs tid. I dag er alt naturligvis souvenir, kunst og design-forretninger og restauranter, men indtrykket af
hvordan livet må have formet sig i disse gyder i slutningen af 1700-tallet kan man godt fremkalde på nethinden. Der er endog et hus, der hedder "Schiffer Haus" - skipper huset, der boede Johan nok?

 

Har min forfar været her? Næppe.

 

Jeg får også talt lidt tysk. Vores 3. værelseskammerat er Ingo Sohn fra Kiel. Vi har ikke talt sammen længe, før han giver mig sit kort og tilbyder mig en seng, hvis jeg skulle komme forbi Kiel. Er lidt ældre end mig. Har også cykel med, men er kommet med toget for at forberede en vandretur i næste uge med en vandregruppe fra Kiel. Taler også engelsk så det er engelsk når Nori indgår og ellers tysk.
Sidst på aftenen bliver også den sidste seng besat. Det viser sig at være Per fra Stavanger. Han har været i Japan, så det taler Nori og han om. Jeg har allerede set en norsk bil parkeret på vejen nedenfor med en lille anhænger med noget der formodentlig er en motorcykel og det er ganske rigtig Pers bil.
Han har været en tur ved Boden søen for at besøge venner og - købe en motorcykel. Ja han skulle selvfølgelig lige se den først, men den var straks blevet accepteret. En Honda 600 med V-motor. De øvrige specifikationer forstår jeg mig ikke meget på udover at den er vandkølet. En 89-model tror jeg. Per snakker som et vandfald og har nogle - nervøse? - trækninger ved øjnene, men han er fin nok. I det hele taget er det som oftest sådan, at vi der mødes på sådanne steder har et eller andet fællesskab, der går på tværs af alder og nationalitet. Inden jeg falder i søvn hører jeg Ingo og Per tale om en park med blomstrende rhododendroner, som Per lige må have et kig på i morgen tidlig når han kører videre. Han skal med en færge fra Hirtshals direkte til Stavanger.


 

[FORRIGE]  [NÆSTE]