Tilbage til Litauen


   [HOME]

  1. Bornholm-Greifswald

  2. Greifswald-Swinoujscie

  3. Swinoujscie-Kolobrzeg

  4. Kolobrzeg

 5. Kolobrzeg

  6. Kolobrzeg-Gdansk

 7. Gdansk-Krynica Morska

  8. Krynica Morska-Braniewo

  9. Braniewo-Kaliningrad

  10. Kaliningrad

  11. Kaliningrad

  12. Kaliningrad

  13. Kaliningrad-Nida

  14. Nida-Klaipeda

  15. Klaipeda-Vilnius

  16. Vilnius

  17. Vilnius-Moletai

  18. Moletai-Kazitskijs

  19. Kazitskijs-Daugavpils

  20. Daugavpils-Jekabpils

  21. Jekabpils-Nitaure

  22.Nitaure-Valmiera

  23.Valmiera-Valga

  24..Valga-Ruusmäe

  25. Ruusmäe-Tartu

  26. Tartu-Viljandi-Tallinn

  27. Tallinn

  28. Tallinn-Riga

  29. Riga

  30. Riga-Siauliai

  31. Siauliai-Klaipeda

  32. Karlshamn-Bornholm

[BACK] [NEXT]

 

 

01.06.18 Siauliai [sjauli] eller [sjuli]

 

Jeg savner bare at skulle cykle. Det kan jeg sgu' finde ud af. Men alt det planlægning ustandselig kan jeg ikke altid få til at gå op. Nu havde jeg ellers fundet logi i Siauliai i aften. Det var nemt nok. Og morgenen var også planlagt: Morgenmad kl.8.00 hvor alt er pakket og klar til at blive kørt ned med

elevatoren. Forlade hotellet senest 8.45. Toget kører 9.40, og der er en bid vej til stationen og mindst 10 lyskurve. Og til at finde det rette spor....

Men én ting havde jeg lige overset. Da jeg ville købe min togbillet fra Siauliai til Plunge, var der udsolgt for cykler! Jeg prøvede, om det var anderledes, hvis jeg købte helt til Klaipeda. Samme sag. Jeg kan ikke komme med toget, og det er for usikkert med bus. Måske.... siger chaufføren ja til en cykel, men det afhænger af mange ting. Og det er lørdag. Så er der kun én mulighed tilbage: et tog kl. 6.18, det er ikke udsolgt - sjovt nok. Jeg tør så ikke andet end at køre helt til Klaipeda. Raket silo museet ved Plunge må altså opgives. Var ellers en af mine hoved prioriteter.

Nå, jeg prøver at købe en billet MED cykel. Det går godt, lige til jeg skal til at taste engangskoden fra NETS. Når man køber over nettet, sker det, at man får en kode fra NETS i en sms. Nu meldes der fejl - på litauisk. Efter 3 forsøg med samme resultat, aner jeg en løsning. Går ind i mit beskyttelses program F-secure og slår bankbeskttelse fra. BINGO. Nu HAR jeg altså billet til bumletoget kl.6.18. Det er 3.kl, det har jeg ikke prøvet siden i Indien. Sikkert en kreaturvogn?

Den eneste gang jeg har kørt med tog i Litauen, havde Thomas købt billetten og printet den ud. I Letland behøver man ikke at printe billetten, men i Litauen?

Altså må jeg ned i receptionen. Heldigvis er det den unge mand. Han har ikke noget problem med, at jeg videresender min billet til hotellet, så han kan printe den ud. Det er bare en service. Så nu SKULLE jeg være rustet til de sidste afgørende km. I Estland og Letland gælder det om, at komme tidligt for at få plads til en cykel. Hvorfor kunne det ikke være lige sådan i Litauen? Det ville være noget nemmere.

Morgenen går fint. Er vågen en halv time før tid. Kl.8 er spisesalen fyldt. Bar russere. Jeg får dog ryddet mig et bord.

 

 
Morgenens største problem  
 

 

Turen til stationen går også gnidningsløst, og jeg finder lettere ind til spor 7, end jeg sidst fandt ud af stationen. Kun ét problem. At få cyklen op ad slidsken til perronen. Vi bruger ikke elevator her. Det lykkes mig at komme op til midtvejs afsatsen, hvor jeg puster. Kommer halvvejs op ad det sidste stykke, men er ved at skride. Det er for dumt. Langsomt tilbage og af med fortaskerne. Nu går det lige. Tager lige en morlil's kuffert med, da jeg går ned efter taskerne. Hun takker mig overstrømmende på russisk. Så kom jeg SÅ langt.

 

 
Et sidste blik på Riga fra toget  

 

I løbet af nul komma fem er jeg ude af stationen i Jelgava og på A8 i sydgående retning. Den tager prissen som den kedeligste vej indtil nu. Bare lige ud.

 

 
Der var ikke så meget at være i tvivl om  

 

Efter godt 40 km svinger vejen - lidt. Inden da har jeg mødt to belgiere på vej mod Jelgava. De er startet i september i Californien. Efter Mexico og Centralamerika fløj de fra Panama til Warszawa. Og er nu altså her på vej mod Riga, Tallinn, Stockholm, København og retur til Belgien. Lidt af en tur.

 

 

 
Vi skulle lige fotograferes  

 

 

 
Og jeg måtte have et billede af hele holdet  

 

Da der endelig dukker en forretning op, dukker der også nogle japanere op. Tror jeg først. De viser sig at være koreanere, og der bliver flere og flere. Ender med at være 6. Meget ringe engelsk, men det lykkes dem at få bestilt noget mad, og den ene kan da læse engelsk, da jeg viser ham min website.

Møder en ny gruppe på 5, der er så formummet i tørklæder og briller og hjælme, at jeg ikke er sikker på, at de også er koreanere, men jeg tror det.

 

 
Et sted talte jeg 8 storke på én mark  

 

Senere holder jeg frokostpause i Joniskis, hvor hovedvejen ellers drejer uden om. Jeg kører bare lige igennem byen og ud på A8 igen. Ud over at der kommer lange svage bakker op og ned, sker der ikke noget. Fortsat lige ud.

 

 
 
Cykelsti eller ej - lige ud gik det  

 

Efter 75 km begynder jeg at se efter en særlig bakke, nemlig det, der kaldes "Korshøjen", dagens kulturelle højdepunkt. Endelig kommer skiltet: "Kryziu Kalnis". Jeg tjekker lige med Google Maps. Jo, vejen går skråt tilbage, og der står noget med parkering. Jeg holder bare op ad et autoværn, skal ikke på nogen betalingsparkering.

 

 

 
Korshøjen  

 

Det er virkelig et besynderligt konglomerat. Og de besøgende også. Da jeg kommer ned på stien fra p-pladsen, havner jeg blandt en busfuld japanere. Der er faktisk TO høje, den ene lidt højere end den anden, og fra højene strækker korsene sig i to linier ud til siderne. Nogle af japanerne hilser Madonnaen på den lille høj med håndfladerne mod hinanden. En familie med 3 generationer - litauisk tror jeg - står og beder en bøn i kor, inden de går op på højen. Der er tusindvis af kors og rosenkranse.

 
 
Er det virkelig Roskilde Domkirke i det fjerne? - Nej, desværre  

 

Det bedste ved højen er næsten, at så er jeg snart fremme i Siauliai. Cykelstien begynder, da jeg kommer tilbage til hovedvejen og er tålelig indtil jeg nærmer mig byen. Så bliver den fornærmende dårlig.

Jeg kunne se kirkens spir 7-8 km væk. Først tænkte jeg, VAR det ikke et kirkespir, og efterhånden var der ingen tvivl.

 

 

 
Kirken og spiret på nærmere hold  

 

Der er festivitas i byen. Jeg tror, det er fordi det er første dag i sommerferien. Den varer 3 md. juni, juli og august. Jeg ved ikke, om det er alle landene det gælder.

Mit logi er ikke et sted, jeg nogensinde agter at komme igen, men heller ikke værre. Men sådan noget som at holderen til bruseren er ødelagt og helt åbenbart ikke er blevet repareret inden for et års tid, får mig op i det røde felt. Jeg har fået værelse øverst oppe og vinduet kan ikke stå åbent. Jeg bruger fjernbetjeningen til at få det til det. Hvis man vil tjene penge, er det mindste man kan gøre da at sørge for at tingene er i orden.

Der er et fint storcenter tæt ved, som står i skærende kontrast til den mangelfulde infrastruktur. Her tænker jeg på dårlige fortove og cykelstier. Spiser en lille pizza med den obligatoriske øl og en stor isdessert.

 

93.34 km

 


 

 

[BACK] [NEXT]