De sidste planer


  

   [HOME]

   Rejsebrev 0

   Rejsebrev 1

   Rejsebrev 2

   Rejsebrev 3

   Rejsebrev 4

   Rejsebrev 5

   Rejsebrev 6

   Rejsebrev 7

   Rejsebrev 8

   Rejsebrev 9

   Rejsebrev 10

   Rejsebrev 11

   Rejsebrev 12

   Rejsebrev 13

   Rejsebrev 14

   Rejsebrev 15

   Rejsebrev 16

   Rejsebrev 17

   Rejsebrev 18

   Rejsebrev 19

   Rejsebrev 20

   Rejsebrev 21

   Rejsebrev 22

   Rejsebrev 23

[FORRIGE]  [NÆSTE]

 

Rejsebrev nr. 21

La Paz 26.08.02

La Paz 20.08.02 0 km
La Paz er en charmerende og flot by, i hvert fald set fra centrum, hvor slummen? op ad bjergsiderne kun ses på betryggende afstand. Der er et utroligt liv dag og nat? i hvert fald aften. Har haft store overvejelser over, hvad jeg skal de næste 10 dage.
I morgen vil jeg cykle ned i 'zona sur' og se på mærkelige klipper og den slags. Torsdag tager jeg bussen til Cusco i Peru. Min cykel og det meste af bagagen bliver læsset af i Copacabana ved Titicacasøen. Når jeg så returnerer fra Machu Picchu cykler jeg lidt ved søen og tager bussen tilbage til La Paz. De sidste dage skal jeg på "dødsruten" fra La Cumbre ned til Coroico på en 'tour' med følgebil og det hele.
I dag går jeg lidt længere for at spise og ender på hovedgaden, hvor priserne lige har fået en tak eller to. Hvor en ret i går kostede 26, koster den i dag 35. Det er udmærket, men der er vist kun beliggenheden til forskel. Jeg bestiller en ret af nationalt tilsnit, noget med 'pique' og så ved man, at det kan være stærkt. Det er nu ikke så galt, men der er nogle små grønne sataner, der ikke er til at spøge med. Da jeg næsten er igennem dette delikate måltid, kommer jeg til uforvarende at tage en stor grøn én for en uskyldig grøn peber. Hold da op! Jeg synes ellers, jeg er ret hærdet i den slags, men det er, så jeg får sved på min skaldede isse. Det tager mindst fem minutter, før jeg er kommet mig, heldigvis havde jeg en del øl tilbage, men her efter måltidet er jeg stadig varm i hovedet. Der var lidt mere krudt i end i lammehovedet forleden. Her spiller de Frankie Boy og den slags. Lige nu er det 'Let's twist again' med Chubby Checker. Man er vel en international restaurant?

La Paz 21.08.02 43.96 km
En forfærdelig nat. Jeg føler ikke, jeg har sovet, men det har kværnet rundt i hovedet på mig, hvordan jeg skulle bære mig ad med at komme til El Alto med cykel og bagage og en papkasse til bagage og noget cykelpap? Som om
det er andet end et problem, der kan løses. Først da det blev lyst følte jeg, jeg fik slappet af, men jeg sov ikke. Kunne dagen da gå andet end galt?
Jeg havde besluttet at køre til 'zona sur' på cykel. Bliver jeg da aldrig klogere? Først var der problemet med at finde en gade, der var ensrettet i den rigtige retning. Systemet burde jo være - og plejer at være - at hver anden går i den ene retning og hver anden i den anden. Men sådan er det ikke lige her. Så jeg måtte trække langt, før det lykkedes. At finde den rigtige vej, var ikke noget problem, men hvordan er vejene sydpå: forfærdelige. Når der er asfalt er den bulet og hullet, så man tror det er løgn. Når det er brolægning er den ubeskrivelig eller (til sidst) det der er værre, og når det er grus bare dårlig. Hertil kommer to ting: trafikmængden og pladsen til cykler. Det er bare 'en lang kø sydpå, og cykler antages for ikke eksisterende. I den retning er der kun èt at sige: jeg overlevede!
Jeg var godt klar over, at det skulle gå nedad på udturen og opad på hjemturen, men så enkelt var det ikke. Jeg havde forestillet mig, at når jeg havde cyklet tilstrækkeligt langt, ville jeg komme til fredelige omgivelser og smukke bjergformationer. Men så langt kom jeg aldrig. Der var by hele vejen til Valle de Animas, som jeg først sigtede mod. Næsten helt op i kløften, som jeg på afstand vurderede til at være for stejl til at slæbe cyklen med. Og efterlade den turde jeg ikke. Altså cyklede jeg tilbage mod Valle de la Luna og havde svært ved at fatte, at jeg havde kæmpet mig de sidste mange kilometer opad. Valle de la Luna gik det sådan set bedre med, en ret god vej og ikke så megen trafik. Jeg så faktisk de to eneste bolivianske cykelryttere, der findes! Det taler jo også for at vejen var rimelig.

 


Bjergformationer i det sydlige La Paz Sidste billede før jeg tabte kameraet....


Hvis nu det næste ikke var sket, havde dagen blot været udmarvende, men dog en halv succes. Men jeg synes uheldet forfølger mig. Bedst som jeg skulle tage et billede af de mystiske formationer, tabte jeg kameraet. Det er sket før uden mén, men denne gang var det åbent, det faldt lige på "maven", ramte en sten og holdt op med at fungere. Linsen blev ridset og drevet, der kører objektivet ud, kom ud af lave. Hvad er der at sige? Det kunne være sket for en måned siden, det havde været værre. Alligevel ødelagde det dagen totalt. ærgelsen over at jeg kunne være så klodset. Nu har jeg ellers hæget om dette fremragende lille apparat. Kun taget det frem og tændt det, når der skulle tages et billede og STRAKS slukket det igen og kommet det i posen. øv, øv og 3 gange øv.
Men måske kan det repareres? Jeg har fundet et sted. Ny linse koster 20$. Resten ved jeg ikke med. Men i Danmark ville konklusionen nok være: det kan ikke betale sig, men måske her? Jeg er spændt på om han har fået det til at fungere til jeg kommer tilbage. Han lød sådan. Jeg var helt til rotterne, da jeg kom tilbage. Overvejede seriøst, om jeg kunne aflyse turen i morgen og få et tidligere fly hjem. Og oveni det en endnu mere forfærdelig tur hjem opad bakke.
Er så træt at jeg har kvalme. Går ikke desto mindre ud og spiser ud fra en overbevisning om, at jeg har brug for mad og en tro på, at appetitten nok skal komme. Jeg kæmper mig gennem 2/3 af måltidet, men må så give fortabt. Det ligner mig ikke.


La Paz 22.08.02
Til gengæld sover jeg som en sten natten igennem. Det var sikkert også tiltrængt. Bussen ankommer kun ca. 1 time for sent, skal der virkelig være en 'tour', der lykkes uden store vanskeligheder? Det er en helt anden oplevelse at se Bolivia fra en bus. Det kan stærkt anbefales frem for cykel. Vi kører over en slette, mens nogle små interessante bjerge af en type, jeg ikke har set før, passerer inde til højre, og inden længe har vi hele den imponerende snedækkede kæde inde bagved til højre, topope på begge sider af 6000 m. Man mærker ikke osen fra bilerne, ikke stanken af affald, råddent vand for ikke at sige lort, ikke modvinden. Vejen er jo også en asfaltvej, så det er kort sagt behageligt. Man skal ikke koncentrere sig om andet end, hvad man har lyst til, kan endog sove, hvis man da vil vove at gå glip af sceneriet.
Nu skyder der sig nogle mindre grønne bjerge ind foran baggrunden. Straks efter har vi begyndelsen på Titicacasøen på venstre side. På de inderste mest lavvandede 100 m dækket af en bevoksning af siv eller rør. På de grønne bjerge er der begyndt at vokse træer, en behagelig afveksling fra de bare skråninger og sletter. Vi skal op over bjerget for at komme ned til færgelejet. Søen er nemlig delt i en nordlig (stor) og en sydlig del af et smalt stræde. Her skal vi alle ud, for bussen skal over for sig selv på en pram og passagererne (os) skal over med små motorbåde, der kan tage op til 25 passagerer. Motoren oser hen gennem båden, så jeg ikke skal blive helt afvænnet.
Efter denne behagelige afbrydelse skal vi op igen over bjergene for at komme til Copacabana. Det er en fantastisk tur op til 4130 m med udsigt skiftevis over den lille og den store sø. Et kort fotostop (ak ja!) med udsigt over Copacabana, og søen der fortaber sig ud mod horisonten. Og så ned til 3765 m.
Her er der frokoststop. Det er en turistby. Det se dels af restauranternes antal, deres mere indbydende ydre og betjeningen. Alle busserne har åbenbart frokoststop her, det vrimler simpelthen med backpackers og almindelige turister. Det viser sig at bussen først er i Cusco i morgen tidlig kl. 4, jeg mente at have forstået, det var kl. 19 i aften. Det bliver lidt af en stroppetur.

Jeg er i Peru. Hvordan er så det? Fremfor alt virker her mere befolket, flere får, køer, flere terrasser op ad bjergene og husene virker i det store og hele færdigbyggede. Nogle er pudsede og en del er også malede. Vi har passeret to byer med nogle store haller, formodentlig til sport og andre kulturarrangementer. Alt i alt er der mere organiseret her.
Selve busturen er en speciel oplevelse. Jeg købte en billet hver vej La Paz-Cusco på turistkontoret. Vi kører med èn bus (boliviansk) til Copacabana. Så skifter vi til en peruviansk og får en ny billet til Puno.
I Puno er der aftensmadpause og skift til en ny bus fra et andet selskab med en ny billet. Denne sidste bus er dog en moderne dobbeltdækker, så det er en behagelig overraskelse. Da bus-bossen hører, at jeg vil til Machu Picchu, påtager han sig at arrangere det hele, for det skal bestilles flere dage i forvejen, men han kan ordne det. Det lyder jo meget godt men... I Puno skal jeg tage en taxi hen til hans kontor, og jeg får en folder med navnet på et hostal. Jeg er lidt loren ved det, men finder en cykeltaxi, som der er masser af her i Peru. Da han nævner en pris på 120$ tror jeg, jeg har hørt forkert. For returbillet til Cusco har jeg betalt 180 BOB. Det viser sig, at det var inklusive billet tilbage til La Paz, så da jeg har den bliver det kun 100$.
Jeg er stadig vantro. Han siger, at alene indgangen til Machu Picchu er 20$ og prisen inkluderer, at èn henter mig 04.00 i Cusco, kører mig til et hotel, hvor jeg kan hvile lidt før toget kører 6.15 til Aguas Calientes, hvorfra en bus kører resten af vejen og plus guide og returfart til Cusco. Det er utroligt dyrt indrømmer han, men sådan er det.
Jeg ender med at betale og tænker, at nu er jeg måske blevet fuppet fuldstændigt. Nogle englændere på busterminalen mener, at det er måske lidt dyrere, end hvis man selv køber billetterne, men så slipper jeg da for at skulle styrte rundt i Cusco, og ærlig talt, hvis jeg kan betale mig fra det, er det da i orden. Men vi får se... som så ofte før.
Det lykkes mig at sove noget i bussen, og vi når frem til Cusco allerede 3.30. Der er ingen til at hente mig, men egentlig var det også først kl.04.00, så jeg har en halv times spændt venten. Fra kl.04.00 går den over i en mere panikslagen venten, men 5 minutter over ankommer en ung mand, der er Mr. Eber. Vi kører i taxi til et hostal. Nogle af gyderne er kun lige brede nok til en bil. Jeg får et værelse med bad og mulighed for at sove en god time.
 

[FORRIGE]  [NÆSTE]