Det overvældende syn af Salzburg set fra en cykelsti


   [HOME]

  1. København-Alpirsbach

  2. Alpirsbach

  3. Alpirsbach

  4. Alpirsbach-Tuttlingen

  5. Tuttlingen-Lindau

  6. Lindau-Feldkirch(A)

  7. Feldkirch-Landeck

  8. Landeck-Innsbruck

  9. Innsbruck-Zell am Ziller

  10. Zell am Ziller-Zell am See

  11. Zell am See 

  12. Zell am See-Pffarwerfen 

  13. Pffarwerfen-Tuttmoning

  14. Tuttmonig-Passau

  15. Passau-Linz

  16. Linz-Melk

  17. Melk-Wien

  18. Wien

  19. Wien

  20. Wien

  21. Wien

  22. Wien-København

  

[FORRIGE]  [NÆSTE]

 

Rejsebrev 13

 

Tirsdag  02.08.11

Det første jeg så i går, var en automat udenfor brusekabinen. Skal man betale for at gå i bad? Men da jeg skulle vaske gryden af senere, VAR der varmt vand - i den ene hane ved vasken udenfor. tider.
Når vandet ikke ændrer temperatur i løbet af ½ til et helt minut, bliver man mistænksom. Jeg forsøger, at slå den over på rent varmt. Ikke en dråbe. Altså virker den endnu - automaten. Da jeg ser på den, er der også lysende digitale nuller. Den sidder udenfor kabinen, det ville jo have været smart, hvis man selv havde kunnet følge med i nedtællingen! Nu kan de ventende stå med fryd og vente på skriget!
Jeg har kun pengekatten med sedlerne med, så det bliver kun et delvist bad.
Klokken er blevet 7.30. Det svære tidspunkt er kommet, hvor jeg burde skynde mig at pakke og tage af sted. Men der er koldt og klamt, solen - som nok kommer - er ikke nået over bjergene endnu. Soveposen er tillokkende....
 


Morgensol på den grå mur Endnu en imponerende borg


Klokken er 9.05 og jeg er allerede sulten igen. Den grå mur er forsvundet bag skyernes anden grå farve, men lige nu aner jeg svagt min og cyklens skygge på stien. Solen presser på - måske bliver det endnu en fin dag?
Jeg sætter mig på en bænk ved floden, dens vand er helt stille, der må være endnu en opdæmning, jeg har ellers lige passeret ét kraftværk.
I disse smalle dale er der aldrig tyst. Der er altid en vej i nærheden og her også en jernbane. Ret fremme troner en gammel borg på en knold - man skal bare lukke af for trafikstøjen, så er her idyllisk. Nå, det var det Linzen-stück jeg skulle have...
Jeg hører lyden af en helikopter blande sig med lyden af et passerende tog - vejens lyd drukner. Det er helikopterland jeg er kommet til. Passerede en helikopterhavn sent i går. Det er bjergene der gør det formodentlig. Lange transporttider for syge og tilskadekomne. Mens jeg var i Innsbruck, kom der to gange helikoptere til sygehuset, der lå lige ved. Det er nok alle bjergvandrerne?
Nu er solen brudt igennem og varmer min ryg. Af med cykeljakken!

Der kommer en ny knold, jeg skal over, men denne gang er jeg forberedt. I min lille folder om Tauernradweg er der en højdeprofil, men da der jo er mange hundrede km fra Krimml til Passau ser de ikke ud af noget særligt. Ved nøjere studier kan man imidlertid godt se, at den i går var stejl. Stejlere end nedkørslen til Krimml (9%). Den i dag er ingenting. Vi kører på en afmærket del af hovedvejen. Efter Salzburg kommer der to "bakker", hvoraf den første er ret stejl.
Her er fortryllende. I slugten foran skærer floden sig gennem Tannengebirge, der her er grønspættede.
Igennem slugten er der ingen cykelsti - ikke de næste 8 km efter skiltene. På et tidspunkt dukker Tauernautobahn op fra den ene side for straks at forsvinde ind i bjerget igen på den anden.
Et andet sted ved en parkeringsplads er der en jernbanebro med en lille gangbro på ydersiden. Nogle piger er ved at gøre klar til at skulle vandre den vej. Der findes ingen andre. Selvfølgelig skal jeg ud på broen og selvfølgelig kommer der et godstog i det samme. Det er i bogstaveligste forstand en rystende oplevelse. At mærke rystelserne i broen og se skinnerne bevæge sig LIDT op og ned ved hvert hjulpars passage. Så er også det forsvundet ind i bjerget. Pigerne forsvinder udenom på en smal sti.

 


Der plukkes Jernbanebro i gammel stil


Der kommer en sidste stigning - det var dén der var afmærket - og en lang nedkørsel. Der kommer hastighedsbegrænsning: 50 km/t, så jeg må bremse!
Der lugter af nyslået græs. Høhøsten er i gang her omkring Golling, en hyggelig by. Bjergene skrumper ind til skovklædte bakker, dalen breder sig ud og Salzburg er højest nogle timer forude...

 


Velkommen i det flade land... ...med et tilbageblik

 
Og så - et af de syn, der bliver siddende på nethinden, åbenbarer sig: På en langstrakt klippe troner en fantastisk borg. Utvivlsomt Salzburgs vartegn. Men så helt overraskende for mig. Måske HAR jeg set den på billeder, men det kommer som en åbenbaring. Som tvillingvulkanerne dengang i Chile.

 


Åbenbaringen


Desværre er jeg også i krise... Kameraet har gjort knuder igennem hele turen. Det er fokuseringen der går amok. Det hele ryster - en tid - så holder det op. Sådan var det i lang tid, og kun en gang i mellem. Jeg havde ellers fundet et trick her på det seneste. Vende det opad, når jeg tændte, så holdt det op. Men nu ikke mere, Som det sidste lykkes det at få taget et billede af borgen, derfra hvor jeg så den første gang. Nu er det bare håbløst.
Hvad gør jeg? Hvis jeg skulle købe et billigt kamera til resten af turen, er det NU. I en storby.
Jeg finder Hauptbahnhof og en kop coffee to go. Sætter mig over ved busserne i skyggen og spiser dagens præmie: En pflaumenkuchen i dobbelt størrelse, jeg købte i Golling.
Jeg kunne sagtens klare mig uden kamera, men nu er jeg jo vant til at have billeder med til dokumentationen. Så er det jeg kommer i tanker om telefonen! Den er der jo kamera i. Ikke det bedste, men trods alt. Og måske får det det bedre? Det har trods alt været en periodisk fejl. Det billigste jeg så her vd banegården kostede 79€ med 10 Mpix og 35-113 mm. Men kvaliteten...

Salzburg havde nok været nogle dages stop værd, men det bliver en anden gang, det rækker planen ikke til. Nu har jeg da uudslettelige minder herfra...
Finder turist-info og får et kort. Jeg syntes, den virkede så stor, men det er hurtigt overset, den gamle by nedenfor borgen. 150.000 indb., så det er ikke nogen stor by, siger pigen. Jeg GÅR rundt med min cykel i gågaderne. Et sted lykkes det at gå gennem en passage til en ny "gasse", andre gange tør jeg ikke forsøge, for der står ikke noget, men overalt er der små gange ind til siderne til gallerier, og hvad ved jeg.
På Universitäts Platz er der marked - sikkert hver dag - hvor der sælges blomster, pølser, murmeldyrcreme, kager, legetøj, honning og... sådan nogle træfløjter med to fugle på, som Jens og jeg fik, da farmor og farfar havde været her i '54? Så de er ikke noget nyt.
Jeg har givet mig selv til kl.16, så skal jeg videre.
Man kan købe billetter til Salzburger Festspiele - det har jeg vist ikke tøj til - selv om det er rent!

Jeg sidder på en bænk ved den skovklædte flod og klokken er blevet 17.50. Jeg ved ikke mere hvad den hedder, nu hvor Salzach er blevet forenet med Saalach i Salzburg.
Jeg fik købt 2 postkort, ét til Angela's forældre og ét til kirken i Bistrup.
Jeg satte mig ved siden af en ældre østriger på den eneste ledige halve bænk på Dom Platz for at skrive. Han skulle selvfølgelig vide alt om min tur. Da det var lykkedes mig at skrive det andet kort, gik han. Netop som jeg ærgrede mig over at have mistet en mulighed for hjælp med det tyske, kom der en ung pige og satte sig. Jeg ku' ikke lade være at spørge om hun også var turist? men det var hun ikke. Hun havde bøjle på over det hele inkl. elastikker, hvis I ved, hvad det er? Og kunne også engelsk, så vi fik stykket teksten sammen, så jeg lærte nogle nye udtryk.

På cykelvejen kan man være anonym, men hver gang jeg kommer til en større by, er der ældre mænd, der skal spørge til eller kommentere min tur. Her var der én, der glædesstrålende sagde, at cykle det var da det eneste rigtige og han havde også gjort turen Passau-Wien.

16.15 kørte jeg videre. Jeg skal love for, at vejen var blevet trafikeret. Det var utvivlsomt "the rush hour", og jeg forstår bedre, hvorfor de har advarselstavler m.m. for cyklister. De kører som gale.

Da jeg er kommet et stykke væk fra Salzburg, begynder "skovvejen". Jeg kører i en skov langs floden. Der er overvejende skygge og dejlig køligt, Det har udviklet sig til en strålende sommerdag med skyfri himmel.
På et tidspunkt, hvor jeg er lige ved at indhente to damer, ender vejen bare. Jamen er det da ikke Tauernradweg, siger jeg forurettet. Nej, den drejede fra for nogen tid siden, siger de, men der er en sti derhenne, den prøver vi, du kan jo følge efter.

Vi kører ind ad en skovsti af tvivlsom karakter. Og det bliver den ved med at være, jeg er glad for, at jeg kan slå forhjulsaffjedringen til. Vi kører kilometer efter kilometer i skoven. Fra tid til anden kan jeg ane floden eller rettere manglen på træer. Så vi er på rette vej selv om stien snor sig noget.
På et tidspunkt kommer der en modkørende far med søn, så et eller andet sted kommer vi hen.
Og det gør vi, og jeg er atter tilbage på rette spor, efter at have takket damerne og sparet nogle kilometer.

Mens jeg sidder på en bænk og skriver, standser jeg en kvinde for at spørge efter en campingplads. Jeg har lige passeret én afvisning nogle km tilbage, men jeg vil gerne nå den næste, så jeg kan nå Passau i morgen.
Jo, der er en i Tittmoning. Det er altså i Tyskland. Tyskland, siger jeg vantro. Ja, floden er jo grænse her, så det er Tyskland på den anden side. Der er 18 km. Hun kører på MTB og har overhalet mig før og er nu på vej tilbage, så hun virker troværdig og præcis.
Jeg skal altså køre til 111 km på måleren.

Så møder jeg nogle østrigere på cykel med oppakning, som holder pause. De har bogen Tauernradweg. Der er ikke afmærket nogen campingplads i Tittmoning! Da jeg spørger, om der var afmærkning af den, der lå lidt tilbage, er svaret også negativt. Jeg tror stadig på kvinden på MTB'en.
Spørger lige efter en mand med en hund. Det ved han ikke rigtig, men har en masse at fortælle. Jeg kan da bare slå telt op her ved floden, bare jeg ikke laver ulykker. Tag nu i går, der stod der to telte lige derhenne - og han peger. Han har helt ret, og det vil jeg da også, hvis det ikke kan være andet. Men broen over floden er i øvrigt 1 km fremme.

Da jeg når broen spørger jeg nogle damer med endnu en hund? Jo, jeg skal over broen, ind i byen og til højre. Og så skal jeg bare "den Berg hoch" og så lidt længere, så kan jeg se pladsen. "Den Berg hoch!". Det er K.E.M. stejlt. I morgen kan jeg se %'erne, jeg tror 15. Sveden står ud af mig, da jeg er kommet op. Intet at se. Jeg kører ind til det første hus og ringer på. Jo, det er rigtig nok, og nu får jeg en præcis anvisning, som egentlig ikke behøvedes, for jeg skulle bare være kørt 500 m, så begynder skiltene.

Én nat med telt og cykel, det bliver 10€. Jeg får sat telt op, gjort klar til natten, lavet mad og spist i løbet af en halv time.
Mine nye naboer er østrigere. De har været på en tur fra polarcirklen og tilbage til landsbyen i Steirmark, ja helt hjemme er de ikke endnu. Det er en mand og to unge piger, eller kvinder er måske rigtigere. Projektet har samlet penge ind til et godgørende formål, manden har et multihandicappet barn. 2 af gangen har de cyklet, mens den tredje har kørt bilen. De vil have tilbagelagt 2000 km på cykel. De har også været i København. Manden hævder, at han er olympisk mester i langdistance-cykling. Har cyklet 900 km i ét stræk. Jeg siger: "Das ist ja Wansinn".
 

[FORRIGE] [NÆSTE]