I byen med Angela - og på bjerget med moderen


   [HOME]

  1. København-Alpirsbach

  2. Alpirsbach

  3. Alpirsbach

  4. Alpirsbach-Tuttlingen

  5. Tuttlingen-Lindau

  6. Lindau-Feldkirch(A)

  7. Feldkirch-Landeck

  8. Landeck-Innsbruck

  9. Innsbruck-Zell am Ziller

  10. Zell am Ziller-Zell am See

  11. Zell am See 

  12. Zell am See-Pffarwerfen 

  13. Pffarwerfen-Tuttmoning

  14. Tuttmoning-Passau

  15. Passau-Linz

  16. Linz-Melk

  17. Melk-Wien

  18. Wien

  19. Wien

  20. Wien

  21. Wien

  22. Wien-København

  

[FORRIGE]  [NÆSTE]

 

Rejsebrev 3

 

Lørdag 23.07.11

Jeg får fulgt op på dagbogskrivning, nyhedslæsning, tour de france m.m. i løbet af morgenen.
Senere viser Angela mig rundt i byen. Hun har også nogle ærinder. Alpirsbach tager sig ud fra sin bedste side: solen skinner overvejende. Det er en meget hyggelig by, der nu viser sig nogenlunde at svare til det indtryk jeg har haft fra Google Earth. Det er svært at få indtryk af højdeforholdene, når man bare ser det hele oppefra. Dalen er nok noget smallere end jeg havde troet. Det mest spektakulære er nok besøget i biografen. Hun er afløser som filmforeviser, billetdame, sliksælger m.m. i en lille biograf indrettet i en del af klosteret, der absolut er byens vartegn, og har derfor nøgle. Der er vel 40-60 pladser. Jeg ser prisen er 6 €. Det er ikke dyrt.


Kloster biografen Klosteret i Alpirsbach
 

Vi møder Johannes på vej tilbage. Han har travlt med at gøre klar til håndværkere, der skal komme og arbejde på huset, mens han og Angela er væk. De rejser på ferie i morgen aften. Det er faktisk lidt af et tilfælde, at det overhovedet lykkedes at mødes. Det var kun fordi jeg ikke kunne få cykelbillet andet end denne onsdag. Oprindelig ville jeg have været af sted på mandag.
Moderen har gang i alt muligt. Det er jo hendes barndomshjem og hun har arvet ikke bare huset men også de forskellige erhverv der fulgte med: produktion af æblemost, der dels bliver til alm. saft, dels gæres til en 6%'s most. Det er en 800 l tank hun tapper fra når kunderne kommer, så det er anseelige mængder. Desuden høster de hø på forskellige enge. Hø der stakkes i baller på loftet i garage/ladebygningen og derefter pakkes i mindre enheder til kaninfoder og lign. Loftet er FULDSTÆNDIG proppet i øjeblikket. Og så er der skoven. Hun har skov på begge sider af dalen. Den forsyner så også huset med varme. Alt dette kan hun ikke selv overkomme, så faderen og Angela og hendes bror hjælper i et vist omfang. Men det er faktisk et fuldstidsjob.
Om eftermiddagen cykler jeg en tur på den anden side af dalen i forhold til i går. Det går sandelig stejlt opad. Arlberg pas kan vist godt gå hjem og lægge sig. Det tager vel 45 min at kæmpe sig op til en landsby der hedder Schömberg og skulle være den smukkeste i delstaten. Den er en udpræget skuffelse. Jeg ser intet specielt i den, men nedkørslen, der stort set varer 14 km igennem noget der hedder Rheinerstal er smuk. Stejlt op og så mere roligt ned over en lang strækning: perfekt. Det er sådan jeg forestiller mig mine to kommende pasovergange i Østrig bliver. Der skal jeg bare nedad 100 km eller mere.


På vej op mod Schramberg Rheinerstal


Jeg har fået vasket tøj og sætter senere teltet op. Jeg skal bare huske at den lange bue skal være i midten ellers er det 'a piece of cake'. Moderen er syg for at vise mig, det hun synes er det bedste i Alpirsbach, ja i hele verden sikkert. Og hun skal op for at aflevere en kage, hun har bagt til nogen, der skal have barnedåb i morgen, så jeg tager med. Normalt ville vi være gået direkte op ad bjerget her bag ved, men det er der ikke tid til, så vi kører i bil derop. Højt deroppe har hun både skov og eng, og ved engen er der et lille hus hendes bedstefar har bygget. Det er dog ført up to date siden. Og fra den ene ende af engen er der udsigt til en del af Alpirsbach. Jeg kan godt se, der er smukt. Hun underholder mig med alt om skoven. Hvilke træer der er færdige og skal fældes. Om angreb fra biller og rådyr. Hvilke forskellige slags graner der er. Fichte er rødgran ved jeg nu. Heldigvis har der været angreb af typografer (billen) i Rudeskov, hvor de nu skal plante Douglas gran i stedet på et stort område ved St. Stubbe Sø, så jeg er ikke helt uvidende på dette område.


Huset på Hinterer Weg... ...og den gamle og den nye lade

 

Hun snakker og snakker - det er hendes hjerteblod. Vi kommer dog omsider ned igen hvor Angela og Johannes allerede er i gang med aftensmaden. Bare brød m.m. Endelig dukker så faderen op, der Walter. De har tre huse i alt. Ét i Willingen der er lejet ud, men hvor de selv har nogle værelser i kælderen. Det de "rigtig" bor i i Donaueschingen og så dette, hvor moderen er ofte. Så der er noget at se til. Han er leder af en landbrugsskole, men har vist mindst et halvdagsjob med alt resten.
Vi ender aftenen med at dele en flaske spätburgunder, tysk rødvin, som jeg har smagt før. Min tyske ven Burghard havde en flaske med da han besøgte mig på Bornholm.
Den er god. Ikke så kraftig som mange franske vine. Mere som danske? Jeg har ikke så mange erfaringer, men den minder om den fra Ll. Ladegård på Bornholm.
I morgen skal jeg videre. Det bliver rart med lidt fred og ro. Det er trættende at være gæst i så lang tid.

35,32 km
14.1 km/t
48.0 km/t
2:29:18 tim
 

[FORRIGE]  [NÆSTE]