Tilbage igen - til Danmark - Mojn!


   [HOME]

  1. København-Alpirsbach

  2. Alpirsbach

  3. Alpirsbach

  4. Alpirsbach-Tuttlingen

  5. Tuttlingen-Lindau

  6. Lindau-Feldkirch(A)

  7. Feldkirch-Landeck

  8. Landeck-Innsbruck

  9. Innsbruck-Zell am Ziller

  10. Zell am Ziller-Zell am See

  11. Zell am See 

  12. Zell am See-Pffarwerfen 

  13. Pffarwerfen-Tuttmoning

  14. Tuttmoning-Passau

  15. Passau-Linz

  16. Linz-Melk

  17. Melk-Wien

  18. Wien

  19. Wien

  20. Wien

  21. Wien

  22. Wien-København

  

[FORRIGE]

 

Rejsebrev 22

 

Torsdag  11.08.11

Toget har også biler med. Jeg kommer i en 6-mands liggekupé. Vældig søde mennesker, måske lige undtaget den mandlige part af et tysk-ungarsk ældre ægtepar. "Har ikke fornemmelse for andre mennesker", brokker en tysk dame sig senere om morgenen, efter at ægteparret stod af i Hannover ved 5-tiden. "Har kun ét toneleje, hvad enten det er dag eller nat!". Og det er rigtigt!
Jeg har en af overkøjerne, hvor der altid plejede at være kogende varmt. Det har man fået forbedret, så jeg sover udmærket.
En østrigsk mand hjælper mig af med bagagen. Det er igen en af disse gamle smalle døre, hvor cyklen må ind og ud uden bagage.
Og det næste til Flensburg også, fortæller en togdame på stationen i Hamburg.

Der er 2 timer til det næste, så jeg går lige en halv time rundt i Hamburg med cyklen. Det er første gang jeg er i Hamburg - altså uden for stationen.
Da toget indfinder sig en halv time før afgang, bliver damens ord gjort til skamme. Aller bagest i toget er der en vogn til cykler og barnevogne med brede døre. Sikke et held, for næste gang er der kun 11 min at skifte i.
 


Hamburg Hauptbahnhof Hamburgs rådhus


Vi suser over det regntunge nordtyske landskab. Er det Holsten - eller er vi i Slesvig? Bynavnene suser forbi for hurtigt til at kunne læses. En enkelt gang får jeg drejet hovedet med tilstrækkelig hurtigt: Brokdorf.
Det er blevet vindmølle-land. 2 x 15 møller tæller jeg.
"Nächste halt, Neumünster", forkynder stemmen i højttaleren.
En ny samling møller og tusindvis af gæs i nogle indhegnede marker. Majsen ser ikke ud af meget her. Disen, der var lettet lidt, har igen lagt sig tungt over landskabet.
Højt oppe på en rigtig gammel stålkonstruktion af en bro krydser vi noget, der må være Kielerkanalen, hvor lastbådene kæmper sig vej i begge retninger. Vi kører under en ny stålkonstruktion, hvor hovedvejen bliver ført over kanalen og så bliver det Rendsburg.
 

Videre over det flade landskab med flere møller, og vi er i Slesvig - eller Schleswig. Togmanden hilser nogle nye passagerer med: "Mojn", vi er i gammelt dansk land.
Vi pløjer gennem nogle bakker og kommer igen ud i det åbne flade landskab.
"Tarp", regnen siler ned, er det her Lotte kommer fra? "Det sku' nødig hedde sig". Jeg synes, det var noget med Sønderjylland. I Flensburg er stationen vel overdækket?

Jeg har talt dansk - med togdamen. Det er ellers noget siden.... Jeg skal mod forventning alligevel ikke skifte i Kolding, vi bliver bare koblet sammen med et andet tog og får et nyt navn. "For at forvirre fjenden", som hun siger.
"Velkommen til intercitytoget til Østerport", lyder det velkendt med smil i stemmen, det er et lille stykke Danmark, selv om vi stadig officielt er i Tyskland.

Men NU har vi passeret grænsen - jeg så den ikke - det er Padborg.

I dette danske tog er der 220 V stik, så jeg kan arbejde så længe, jeg lyster med computeren. Da jeg tænder den, er der et trådløst ubeskyttet netværk, men det kan kun benyttes på strækningen Århus - Kbh., og vil først gælde for os i Middelfart. Det lyder godt, men gratis er det ikke - 1 kr/min - så da jeg ikke absolut skal noget, afstår jeg.

Kaffeautomaten er tom og hende, der skulle være kommet med salgsvognen, har skoldet sig, så det bliver der ikke noget af. Men automaten med slik og cola skulle virke. Når man trykker nummeret, skulle den vise prisen - og giver IKKE penge tilbage. De har en pose peanuts, som ikke er så lille endda. 5 kr. Det var billigt. Det viser sig at være fordi, der er credit på 10 kr, og da jeg har kommet 5 kr. i, vil den stadig have 2 kr? Det får den - og jeg får mine peanuts - så nu overlever jeg, takket være en stakkel der ikke fik noget for sine 10 kr.

Da s-toget ruller ind på Birkerød St., og jeg ruller hjem, regner det. Det overrasker ikke længere....
 

[FORRIGE]